Quantcast
Channel: Kristiansand – Sørnett
Viewing all 36 articles
Browse latest View live

Inviterer alle fotointeresserte

$
0
0

Den nasjonale fotokonkurransen er i gang 25. mai. Alle fotointeresserte i alle aldre er velkomne til konkurransen. Landets beste bilde kan sikre en premie på over 150’000 kroner.

- Vi forventer cirka 2000 deltagere, så dette nærmer seg vel landets største fotoarrangement. 16 byer stiller til start, og det legges ned mye bra arbeid nå fra de ca 20 involverte fotoklubbene, forteller prosjektleder i Japan Photo Morten Reiten til foto.no.

I Kristiansand er det Japan Photo og akam.no, sammen med medarrangør BioFoto Sørlandet som står for arrangementet. En lokal jury vil velge ut bilder som så går videre til en nasjonal jury som består av Ronny Larsen, Roald Synnevåg, Trond Lindholm, Anne Lise Flavik, Jens Edgar Haugen og Are Thunes Samsonsen.

Anne-Lise Stangenes kommer med tips til konkurransen. (Foto: Britt B Bollerud)

Anne-Lise Stangenes sine tips

1. Alle kan delta
Møt opp i Henrik Wergelandsgate 11 i Kristiansand fra kl. 09.30, og registrer deg som deltaker hos BioFoto Sørlandet innerst i lokalene til Japan Photo. Betal kr 100,- kontant (ingen betaling med kort), og få inkludert verdikort på CeWe-fotobok til samme verdi. Registering foregår mellom kl. 09.30 – ca. 11.00.

Biofoto Sørlandet
  • Lokallag i BioFoto.
  • Uavhengig foering for naturfotografer - amatører og profesjonelle.
  • Faglig og sosialt forum med det gode naturen i fokus.
  • Stiftet 4. september 2010
  • Bli medlem og be om tilknytning til sørlandsavdelinga
 
Mens du står og venter på å registrere deg, kan du ta en kikk på inspirerende naturbilder på veggene; utstillingen “Med naturen i fokus” av nettopp BioFoto Sørlandet.

2. Fotoutstyr, batteri og minnekort
Enkelte tror at du bare kan ta gode bilder om du har et rådyrt kamera. Dette er ikke tilfelle. Har du kamera på mobilen, Ipad, kompaktkamera, speilreflekskamera eller speilløst kamera og kan bruke det – da handler det i bunn og grunn mest om å se.
NB! Husk fullada batterier og nok plass på minnekortet!

3. Følg temaet
Temaet for Nasjonal Fotovandring er i år “TETT PÅ”. Når juryen setter seg ned for å vurdere innkomne fotografier i juni, er det aller første de vil spørre om: Er temaet fulgt?

4. Vær kreativ – SE
Det første man ser er det åpenbare. Du står kanskje rett opp og ned i stående stilling, og peker rett på med kameraet ditt. Forsøk noe annet. F.eks. ta to skritt til høyre, venstre, bøy deg ned og ta bildet i froskeperspektiv (nedenfra og opp), eller fugleperspektiv (ovenfra og ned). Ha øynene med deg - bruk dem. Kanskje skjer det noe spennende om du snur deg rundt. Bruk lyset!

5. Mennesker og natur
Vær respektfull om du fotograferer mennesker. Enhver har copyright på sitt eget ansikt. Fotograferer du mennesker TETT PÅ, be alltid om tillatelse til å både fotografere og til å evt. bruke bildet i konkurransen i ettertid. Ikke glem naturen. Det er mye natur å fotografere TETT PÅ i bymiljøet. På de fleste kameraer finnes f.eks. en makrofunksjon til å fotografere TETT PÅ. Bruk den!

6. Følg en veiviser
BioFoto Sørlandet har lagt opp til 5 ulike ruter av ulik lengde med oppstart kl. 10.00 og fremover. Ta følge med en veiviser i gruppe med andre deltakere. Dette kan gi deg både tips til fotografering og motivtips fra de andre i gruppa, og det kan bli ekstra sosialt å delta. Samtidig kan du bli enda bedre kjent i Kristiansand, om du ikke har vært der så ofte før.

7. Deltakerkortet
Ta godt vare på deltakerkortet ditt. Du får ditt eget eksklusive deltakernummer som skal brukes ved innsendelse av inntil 3 bilder. På deltakerkortet får du informasjon om hvor du skal sende inn bildene dine, frist for innsending, og til og med egne tilbud fra Japan Photo – kun til deltakere av Nasjonal Fotovandring.

8. Fotoglede Å fotografere er gøy!
Du ser detaljer og får opplevelser bare en bak et kamera kan få. Nyt gleden over å bruke kameraet ditt, og til å dele bildene dine med andre i ettertid.

 


Satser på flere piratfilmer

$
0
0

- Vi har mye materiale, og planlegger å lage 5-6 kortfilmer på ca. 15 minutter, røper en engasjert Christian Wulff.

- Filmen vi nå har laget omhandler finalen på en tusen år gammel pirattradisjon på Sørlandet. Helt siden vikingtiden har sørlendinger kapret handelsskip på ferd fra og til Østersjøen. Dette er ukjent del av historien. Vi som har laget filmen, og er oppvokst her på Sørlandet, er nærmest fornærmet av å ikke ha lært om dette tidligere.

Pirater under dansk flagg (foto: fra filmen)

Viktig del av norsk historie

Wulff vil ikke spekulere for mye i hvorfor denne historien er glemt, men han antar det kan ha med Sørlandets renommé å gjøre. Han synes det er viktig å opplyse nordmenn om historien vår, da Norge en gang var et fattig land på linje med land i Afrika i dag.

- Denne delen av historien passer kanskje ikke til Sørlandets idyll og renommé som feriested. Kanskje har det også med pietismen – bibelbelte – å gjøre. Det vi vil vise med de kommende filmene er at dagens pirater, for eksempel i Somalia, er amatører i forhold til det sørlendingene var for 200 år siden, sier Christian Wulff.

Produsent Christian Wulff har jobbet mye gratis (foto: Sandens Media)

Mange seere

Dokumentarfilmen hadde hele 500’000 seere da den ble vist på NRK etter dagsrevyen, 1. mai. I tillegg har over 40 000 sett den på NRK-nett-tv i ettertid. Det har også vært kinovisninger. Ifølge Lene Brevik ved Kristiansand Kino har 417 personer sett den der. Christian Wulff kan også røpe at filmen mest sannsynlig vil bli vist på skoler til 9. og 10. klassinger i Agderfylkene. Filmen ligger også tilgjengelig på NRK nett-tv til og med søndag 2. juni.

Gjengen bak: Produsentene Marius Christiansen,
Christian Wulff og Ole Tellefsen (fra venstre). (Foto XM Ekstra Medium)

Stønad og dugnad

Filmen er produsert av Sandens Media, som holder til oppe på Gimlekollen. Selv om produsentene har fått 1,1 millioner kroner i støtte, har de måtte jobbe veldig mye gratis.

– Vi har hatt store kostnader iforhold til etterarbeid. Vi har hatt de samme lydfolkene som lagde lydeffektene til Kon-Tiki.

– Vi må jo betale de andre først. Selv har jeg nok lagt et helt årsverk i filmen uten å ha fått lønn for dette, sier Christian Wulff.

– Er dere bekymret over at videoen blir delt på nettet via Piratebay?

– Vi ønsker at flest mulig får høre om denne historien. Men angående fildeling så har NRK betalt hundre tusen for å ha rettighetene til å vise den.

 

Hackere ber om likes på facebook

$
0
0

- Jeg har ikke vært inne på en stund, så det er vanskelig å si akkurat når dette ble gjort. Mitt forrige innlegg var i høst. Jeg hadde i dag tenkt å legge ut en sak om fontenen som skal bygges i Markensgate, sier bloggeren Espen Sørmo Strømme til Sørnett.no

Espen Sørmo Strømme forsøker å få kontroll over bloggen sin igjen (foto: Christopher Eriksen Dahl)

- Jeg har jo kjøpt domenet, men nå har jeg ikke kontroll over det lenger.
Bloggeren har kontaktet Økokrim for å få hjelp. Han aner ikke hvordan han skal få kontoll over siden sin igjen og har kontaktet ProISP som er leverandør av domene. Leverandøren sier at de skal resette nettsiden, og gi bloggeren kontrollen tilbake. Nå venter bloggeren på svar.

- Aldri hørt om før
Kjell Erik Eriksen ved Kristiansand politistasjon kjenner ikke hacking som et stort problem. Sørnett er henvist fra Økokrim, til Politidirektoratet, videre til Kripos og til slutt politidistriktet der saken angår.
- Jeg kan ikke huske å ha mottat noen henvendelser angående slikt i min tid her, sier politimannen.

Han legger til at slike saker løses av andre enn det lokale politiet.
- Vi har ingen spesialenhet for slikt. Det er mer Kripos sitt område, sier han mens ler litt i telefonen med sørnett.

“Beskjed fra den brennende verden, fra det brennende folk”
bloggen presenterer hackerene seg som Team Haxorsistz. De viser til sin facebookside der de skriver at de er undergrunnshackere fra Bangladesh. De kommer med en beskjed om at dette er en melding fra den brennende verden, fra det brennende folk, skriver de på den hackede bloggen.

Offeret aner ikke hvorfor bloggen hans er valgt ut som mål.
- Jeg skriver om vanlige ting som skjer i Kristiansand, samt kommentarer jeg har fått publisert i aviser. Jeg aner ikke hvorfor de har hacket meg.

- Ikke oppdatert WordPress er årsaken
- Ifølge ProISP er årsaken til at bloggen er hacket at den ikke har blitt oppdatert på en stund. Sørnett.no benytter også WordPress, sier Espen Sørmo Strømme etter å ha vært i kontakt med domeneleverandøren sin.

Kaptein Sabeltann ble også hacket

For en tid tilbake ble også Terje Formoe hacket på Facebook. Etter press fra media tok det hele 14 dager før han fikk kontrollen igjen.

- De tok over privat- og Kaptein Sabeltann-kontoen, bytta passord og fjernet administratorrettighetene til andre. De la ut upassende innlegg og inviterte venner, sier Terje Formoe til Sørnett.no

Dating-annonser for barn?

Blant de upassende innleggene hackerene la ut var det lagt ut lenker til datingsider. Formoe synes det er dårlig av Facebook å bruke så lang tid å bytte tilbake passordet, og peker på at mange barn besøker Kaptein Sabeltann-siden.

- Jeg ba Facebook om hjelp og sa jeg ville gå til media om dette ikke ble fikset. Dagbladet ringte meg angående datingannonsen som var lagt ut, og dette ble en stor sak i mediene. Allikevel måtte jeg vente 14 dager før jeg fikk nytt passord fra facebook, og det er mye med tanke på barn som er innom Facebooksiden, sier mannen som nærmest har satt Kristiansand på kartet med piratsuksessen.

- Jeg snakket med Facebooks markedsføringssjef i Stockholm. Han kunne ikke gjøre annet enn å kontakte teknikere i Dublin. Dette burde kunne gjøres på 10 minutter. Systemet deres er rett og slett for dårlig til å plukke opp slikt. Jeg kunne aldri behandlet mine kunder på en slik måte, sier Terje Formoe.

Les også:  Envanligmann er vanlig igjen

Nå restaureres byens eldste brannbil

$
0
0

Bilen var i tjeneste i mange år i Kristiansand. Nå skal den tilbake til kjørbar stand
FOTO: Arkivfoto fra brannstasjonen

– Det er mer motiverende å bygge den opp igjen enn å plukke den fra hverandre. Det har tatt noen år nå, men den begynner å nærme seg ferdig, forteller Inge Brenna, Sverre Johannessen og Rangbert Olsen.
På Kristiansand brannstasjon er de tre i full gang med å restaurere Kristiansands eldste brannbil. Sammen med byggeleder Knut Holmen jobber de med å få den tilbake i topp stand. Bilen var Kristiansands første brannbil, og ble levert i 1926. Etter å ha vært i tjeneste i byen til etter krigen, har den vært eid av Bærum brannvesen veteranvognklubb og Teknisk Museum i Oslo. Rundt år 2000 kom den tilbake til Kristiansand og restaureringen ble satt i gang.

 

Bilen var i en helt annen forfatning da den kom tilbake til Kristiansand rundt år 2000. Etter mye arbeid er den i ferd med å komme i topp stand igjen.
FOTO: Arkivfoto fra brannstasjonen

Tilbake på veien
De tre herrene er veldig engasjert i arbeidet og ingenting overlates til tilfeldighetene når bilen bygges opp igjen. Den ble først plukket fra hverandre og både metall og treverk har blitt lakkert for at den til slutt skal bli god som ny. Målet er at bilen skal bli ferdig til neste sommer.

– Vi er som regel her en dag i uken og jobber med bilen. Vi håper å bli ferdige så den kan være i stand til neste 17. mai, sier de tre pensjonistene som alle tidligere har jobbet i Kristiansand brannvesen.

 

Opprinnelig ambulanse

Over ti år har blitt brukt for å restaurere bilen. Resultatene av mye arbeid begynner å bli veldig tydelige. På ny skinner lakken på Kristiansands eldste brannbil
FOTO: Asgeir Høimoen

Bilen, som er av det amerikanske merket FWD, ble bygget på lisens i England. Den er firehjulsdrevet, og toppfarten var rundt 45 km/t. Opprinnelig ble den bygget som ambulanse og var ment brukt under første verdenskrig. Det har vært litt usikkerhet rundt når den ble laget, men de tror nå de har funnet svaret.

– Først trodde vi den ble bygget i 1918, men etter å ha undersøkt det nærmere tror vi at den ble bygget så tidlig som i 1916, sier de.
Det er altså ti år før den ble bygget om til brannbil og levert til brannvesenet i Kristiansand.  Frem til da var det hest og vogn som var brannvesenets fremkomstmiddel. Men selv om man skulle tro at ankomsten til brannbilen gjorde arbeidet for brannmannskapene lettere, ble den første møtt med litt skepsis.

– Hestene ble ikke borte med en gang, men ble stående side om side med bilen en stund. Noen var skeptiske til den i starten, forteller de.

 

Brannbilene har forandret seg mye siden denne bilen var i bruk. Brannmannskapene stod på trekassene bak på bilene under utrykning på denne.
FOTO: Asgeir Høimoen

Veltet under utrykning
Olsen forteller også en litt spesiell historie om bilen.

– En gang da bilen rykket ut til en brann gikk det nok litt for fort, og det endte med at den veltet i en sving. Denne bilen er veldig stiv og velter lettere enn biler vi er vant med i dag. Da den veltet samlet brannmannskapene sammen alle folk de fant i nærheten, og fikk til slutt løftet bilen tilbake på hjulene igjen. Deretter kom de seg på igjen, og fortsatte utrykningen til brannen, forteller Olsen lattermildt.
Nå skal de tre ha en velfortjent sommerferie før arbeidet med å få Kristiansands første brannbil tilbake i kjørbar stand fortsetter.

Syklistene er tilbake

$
0
0

Ole Rath ber syklister og bilister ta det med ro (foto: Kristian Hole)

Det har vært mange sykkelulykker hitill i vår. Bare denne uka har minst fire personer blitt skadd i sykkelulykker – alle  i morgenrushet. Årlig blir det registrert hele 13 000 sykkelulykker på landsbasis.

- Det har vært mange sykkelulykker hitill i år. Både sykkel mot sykkel, sykkel mot bil og sykkel mot gående, sier operasjonsleder Øyvind Andersen ved Kristiansand politistasjon.

- Folk har konkurranse med seg selv
Ole Rath merker seg at mange sykler eller kjører fort. Han påpeker at det ikke er så mye tide å hente på å kjøre for full gass.

- Noen tror de kommer så mye fortere fram ved å sykle fort. Dette  gjelder også de som kjører bil. Tilfeller er at det er lite å tjene på denne hastigheten, særlig over korte distanser. Mange virker til å ha konkurranse med seg selv – å komme seg fortest mulig på jobb, sier Rath.

Viktig å finne roen
Rath mener at folk bør ta det med ro og ta hensyn til andre trafikanter.

- Syklister bør vite at de kan være vanskelige å se, men samtidig må bilistene også følge med. Det er viktig at vi ikke krangler over hvem som eier veien. Bilister trenger ikke bli irriterte over at syklister sykler forbi dem i køen.

- Syklistene bør passere gående i gangfart
Ole Rath mener syklistene bør passere gående i gangfart der det ikke er skille mellom sykkelsti og gangveg.

- Ting kan skje, folk ser ikke alltid bak seg før de tar et skritt til siden. Det bør derfor være en regel at syklister må passere i gangfart.

Her deler syklister og gangere samme gangfelt. (foto Christopher Eriksen Dahl)

Alle deler vegen
- Vi må forsøke å legge vekk diskusjonen om hvem som eier vegen og heller samarbeide om den. Syklister som trener har rett til å benytte veien, men bør ikke sykle så fort når det er mye trafikk og rush, da kan de heller ta denne etappen som en oppvarming eller nedtrapping etter trening. Om de skal trene for fullt, så bør de finne et egnet sted for dette, vekk fra den verste trafikken, sier Ole Rath.

Les også disse sakene: Sykkelkollisjon på Lundsbrua og 42 år gammel mann skadet

- Jeg gruer meg veldig, men det blir nok bra

$
0
0

Helene Søiland var nervøs før premieren, men gledet seg.
FOTO: Magnus Myrbakk

- Jeg gruer meg veldig, men det blir nok bra, sa Helene Søiland, som har rollen som Hermina i stykket.

Hermine er en av karakterene som er delaktig i forviklingene som stykket dreier seg rundt, og havner i både forvirrende og morsomme situasjoner.

- Det verste som kan skje er vel at jeg glemmer replikker og så detter fullstendig ut av det, sier Birthe Myhrstad.
Lene Bragli, som er en erfaren skuespiller og instruktør er ikke så redd for om de glemmer teksten

- Vår eminente sufflør sitter klar som en medspiller hvis vi skulle glemme noe av teksten, sa Bragli.

 

Et viktig tilbud

Prosjektsjef for Kilden Dialog, Marit Sørense
FOTO: Magnus Myrbakk

Teatergruppen Fotspor er en del av prosjektet ENTER Fritid, og er et samarbeid mellom Kirkens Bymisjon, Kilden Dialog og Universitetet i Agder. Kilden Dialog er representert av skuespiller Lene Bragli, og sanger og sangpedagog Birte Myhrstad fra UiA. Skuespillerteamet på ni personer er i hovedsak rekruttert fra Kirkens Bymisjons kulturavdeling.

- Vi tilbyr våre fasiliteter, og gir de opplæring i stemmebeherskelse og hvordan en skal stå på scenen, sa Marie Teresie Sørensen som er prosjektleder for Kilden Dialog.

Hun kan også fortelle at teatergruppen Fotspor ble startet i 2009 og har vært delaktig i flere vellykkede oppsetninger.

- Vi får tilbakemeldinger både fra vår samarbeidspartner, Kirkens Bymisjon, og fra publikum om at dette er et bra og viktig prosjekt.

 

- Kjærlighet, tull og tøys.

Lene Bragli i sminkestolen
FOTO: Magnus Myrbakk

«En midtsommernatts drøm» har med Shakespeares typiske kjennetegn for komedier. Forvikling, kjærlighet og ikke minst humoristiske hendelser står sentralt. Selv ikke ordspillene som Shakespeare er kjent for har gått tapt i oversettelsen.

- Stykket handler jo om kjærlighet, men det er en god del tull og tøys også sa Lene Bragli.

Bragli som selv er en erfaren skuespiller, og kanskje best kjent for sin rolle i den norske serien Familiesagaen De syv søstre. Hun har drevet med teater siden hun gikk ut av Teaterhøgskolen i 1987, og tidligere vært med i en oppsetning av En midtsommernatts drøm.

- Stykket er kortet ned fra to timer til omkring førti minutter. Dette er for å trekke frem det viktigste og det morsomste, ellers kan det bli for langt og kjedelig, sa Lene Bragli.

 

 

Oppvarming

Bilde 1 av 12

Det er viktig med oppvarming før generalprøven

 

Generalprøven ble også dekket av KTVmagasinet

Klikk her for at se den integrerte videoen.

 

Blandede meninger om forlenget skjenketid

$
0
0

Nedre Markens: Dette området har fått forlenget uteservering til klokken 23.00. FOTO: Kristian Hole

- Det er ikke brauteserveringen utvides til klokken 23.00, må vi egentlig ha mer tilgang til alkohol for at folk skal ha det sosialt i Kristiansand, spør Magne Richardsen. Han er konsulent i Det Norske Totalavholdsselskap og mener at politikere har feil fokus når det kommer til forskjellige tilbud i samfunnet.

 

- Forlenget skjenketid skaper ikke problemer

Daglig leder på Geheb ,Kjetil Hodne,  ser med positivt syn på den forlengede utendørsserveringen nedre Markens har fått. – Jeg ser på denne utviklingen positivt. Vårt område blir en forlengelse av Markens yrende liv, så jeg stiller meg positivt til vedtaket fra byutviklingssstyret. Jeg er sikker på at forlenget skjenketid ikke skaper problemer angående bråk eller forsøplingsier Hodne.

Frk. Larsen, Mother India, Geheb og Food Asylum vil få til sammen 150 sitteplasser på utendørsområdet i nedre Markens.

- Dette er et samarbeidsprosjekt mellom disse fire restaurantene som vi har troen på. Vi vil skape et aktivt utendørsmiljø hvor vi samarbeider om sitteplassene som til sammen blir rundt 150 sitteplasser.

Byutviklingsstyret ble fredag enige om utvidet servering i nedre del av Markens til 23.00. Et av de viktige temaene på møtet var forsøpling og redsel for at nedre Markens skulle bli påvirket av forlenget uteservering. Hodne er ikke redd for nettopp dette.

- Det er opp til hver og en restaurant å rydde opp. En time ekstra skaper ikke mer forsøpling eller problemer for oss, det er jeg sikker på, sier den daglige lederen.

 

Engasjert: Richardsen kjemper for en alkoholfri kulturutvikling. FOTO: Kristian Hole.

- Må alkohol være med i sosiale sammenhenger?

Magne Richardsen fra DNT er svært skeptisk til at det kan serveres til klokken 23.00. – Statistisk sett skjer 60 prosent av voldtekter i fylla og 70 prosent av drapene. 80 prosent av vold skjer også i fylla. Derfor håper jeg at flere velger bort alkohol i sosiale sammenhenger, sier den aktive edruforkjemperen.

Den engasjerte østlendingen er også redd for at strøket skal bli mer preget av støy.

- Erfaring fra andre steder viser at det blir mer bråk av lengre åpningstider, og det er naturligvis plagsomt for naboer som har bosatt seg i dette strøket før uteplassene kom.

Richardsen legger vekt på om spørsmålet om hva folket egentlig vil ha i sentrum.

- Det er ikke bra at uteserveringen utvides til klokken 23.00, det vil alltids bli mer liv og røre”i byen av forlenget uteservering. Da lurer jeg på om det er denne type liv og røre vi ønsker oss?

Konsulenten mener poltikere har feil fokus på alkohol.

- Er det dette som må til for at folk skal ut, eller bør politikere satse på flere alkoholfrie tilbud? Jeg kritiserer ikke nedre Markens restauranter, men politikerne sitt fokus. Frk. Larsen har foreksempel flere gode alkoholfrie tilbud, sier Richardsen.

 

 

 

 

 

Nedre Torv blir kulturell smeltedigel

$
0
0

Kulturell smeltedigel: I morgen blir Nedre Torv til en internasjonal markedsplass. FOTO: Visit Kristiansand.

 
Nedre Torv i Kristiansand sentrum vil i morgen bli gjort om til en travel markedsplass. Her vil det komme representanter fra Frankrike, Belgia, Italia, Spania, Holland og Polen. Med sine folkedrakter på vil de presentere både produkter og mat i særegen klasse som representerer deres kultur.

- Det blir bretagnekjeks, oliven, italienske delikatesser, tartiflette fra Alpene, tyrkisk delight, franske og sveitsiske oster, engelsk sjokolade, nederlandske Toffeevafler, tysk grill, spansk paella og chorizo og mye mer, skriver Visit Kristiansand på sine hjemmesider.

I tillegg til gourmetmat og delikatesser vil det også bli solgt smykker og andre produkter.

- Det vil også være et bredt spekter av produkter inkludert vesker og klær, polske ravsmykker, italiensk trehåndverk og mye mer, skriver Visit Kristiansand.

For å få et innblikk i hva man kan forvente, kan man se denne videoen fra 2010:

Klikk her for at se den integrerte videoen.


Deler av det nye orgelet kom på plass

$
0
0

Klikk her for at se den integrerte videoen.

Den første leveringen av delene til Kristiansand domkirkes nye orgel kom i dag.

Det tar totalt en uke å levere delene. Orgelet ble laget ved Orgelbau Klais i Bonn, Tyskland og kostet 15 millioner kroner.

Hovedorgelet skal bli montert på orgelgalleriet. I tillegg blir det bygget et kororgel på sidegalleriet.

Orgelet består av tusen deler og skruer, og det tar circa to måneder å konstruere det ferdig. Det er klart for bruk i slutten av oktober.

FlyNonstop tar ikke av

$
0
0

En drøy måned har gått siden flyselskapet FlyNonstop startet sine flyvninger fra Kristiansand Lufthavn, Kjevik. Som spådd fikk flyselskapet en tøff debut og denne uken så de seg nødt til å endre på destinasjonene. På tross av dette ønsker selskapet å se positivt på fortsettelsen.

Se intervju med både salgssjef Christer Paulsen og eier Espen Hennig-Olsen i videovinduet under.

Klikk her for at se den integrerte videoen.

32 artister booket til Sørveiv 2013

$
0
0

Klar for Sørveiv: Egil Skram er frontfigur i bandet Skram. FOTO: Alf Solbakken

Sørveiv er det årlig musikkbransjetreffet for Agder og Telemark. Dette har blitt arrangert i Kristiansand siden 2011. Nå er over halvparten av artistene avslørt av totalt 45.

På lørdag fikk også hiphop/jazz-ensemblet Behop og den humoristiske Andy the Candy bekfreftet at de skal spille på Sørveiv. De vant nemlig konkurransen på Pir6 om to ledige spillejobber på Sørveiv 2013. “Konseptet på lørdag var det samme som Hoveslaget. Vi konkurrerte om å få en spillejobb, og vi naila den”, smiler Runar Fiksdal fra Behop. Andy the Candy blir beskrevet som sørlandets svar på den rappkjeftede humoristen Øystein Sunde.

“Sørveivs andre artistslipp inneholder flere artister som i sine sjangre er spådd å bli Norges nye, store. Sjangermessig varierer slippet fra kompromissløs punk fra Stavanger til hardingfelespill i verdensklasse fra Vinje i Telemark. Ja – også Kristiansands mest populære duo”, skriver Sørveiv på sine hjemmesider. Frontgifur i Skram, Egil Skram, sier til Sørveiv at han gledet seg stort over beskjeden om at hans band er valgt ut til å spille på musikkbransjetreffet. “- At vi skulle få releasepartyet til Egil Skram hadde jeg nesten ikke forventet. Dette blir en høydare”, sier Skram.

Prosjektleder for Sørveiv, Kjetil Nordhus, sier at Kaveh er et stort trekkplaster for bransjetreffet. - Vi jobber jo første og fremst med å presentere de artistene som kommer til å bli store, men vi ser allerede en del oppmerksomhet rundt artister vi booket for en stund siden. Jeg tror Kaveh er et navn som mange flere vil ha hørt om innen kort tid, danske Baby In Vain var en skikkelig snakkis under årets Roskilde Festival, mens vi synes et er moro å ha respekterte artister Heroes & Zeros, Low Frequency in Stereo og Synne Sanden.

Nå har de offentliggjort deres tredje bandslipp, hvor blandt annet Heroes & Zeroes, Krakow, Baby Handshake (fra Danmark) og Smidig er bekreftet:

Klikk her for at se den integrerte videoen.

Her er de 32 artistene (av totalt 45) som er offentliggjort til Sørveiv 2013:

Heroes & Zeroes (Norge)

Egil Skram (Norge)

Ole Torjus (Norge)

Krakow (Norge)

Smidig (Norge)

Baby Handshake (Danmark)

The Low Frequency in Stereo (Norge)

Colin Macleoud (Norge)

Battle (Danmark)

House Of Trees (Sverige)

Georg (Norge)

Ottar Kåsa (Norge)

Baby In Vain (Danmark)

Death Hawks (Finland)

Ine Hoem (Norge)

Ragnhild Furebotten (Norge)

Kaveh (Norge)

Small Feet (Sverige)

Maria Due (Norge)

Traams (England)

Sudan Dudan (Norge)

Proviant Audio (Norge)

Then Comes Silence (Sverige)

Killer View (Danmark)

Synne Sanden (Norge)

Behop (Norge)

Kriminell Kunst (Norge)

Sara & Arash (Norge)

Andy The Candy (Norge)

Korrupt (Norge)

Hold Fast (Norge)

 

Det siste artistslippet vil skje innen en uke.

 

 


 

Nå kan du bli togeier

$
0
0

Citytrain med de lett gjenkjennelige hvite togene, som i hele sommer har gjort turister kjent med Kristiansand, skal nå fornye seg. Nylig ble de gamle togene lagt ut på finn.no grunnet innkjøp av nye tog. Det er to tog til salgs og det er planlagt å kjøpe inn to nye tog.

Nye tog

- Det har vært en god sommer og vi ønsker å fornye de gamle togene, sier Vidar Haugedal, eneeier og direktør av Citytrain AS. Han forklarer at de gamle togene er gamle og sliter blant annet med bakker og vanskelig terreng i Kristiansands-område. Spesielt i bakken opp til ravnedalen har ikke togene kommet til, men dette skal de planlagte nye togene kunne gjøre.

- Dette blir veldig positivt med de nye togene vi skal kjøpe, spesielt dette at vi kan komme inn i ravnedalen vil bety mye for de som sitter på, men også at man kan lukke de nye vognene, slik at det ikke blir kaldt for gjestene og bare det faktum at de nye togene er tre ganger sterkere er veldig bra, forklarer Haugedal.

Massiv respons 

- Det har vært over 3000 visninger på siden på den måneden det har vært på nett, sier Haugedal engasjert. Han forteller at mange er nysgjerrige på hva toget er, og han innser at han burde ha forklart litt tydligere i annonsen hva toget er.

Togene ligger ute til 450.000 kroner per lokomotiv og selges til høystbydende.

- Det er foreløpig ingen interesserte kjøpere, forteller Haugedal.

Sørlanet for femte år

$
0
0

Allerede før de åpnet dørene i Gimlehallen sto mange i kø for å komme inn på Sørlanet
Foto: Magnus Myrbakk

Tradisjon tro ble dørene for årets Sørlanet åpnet nøyaktig klokken 13:37, og folk sto i kø utenfor Gimlehallen før åpningen. Alle hadde med seg store lass med datamaskiner, kontorstoler. Noen hadde til og med egne hylleseksjoner for å sette opp i Gimlehallen.

1337 - LEET

1337 er både betegnelsen på dataspilleres eget språk der bokstaver ofte erstattes av tall som ser like ut. 1337 er også et uttrykk innenfor dette språket, og står for LEET. Tallene forståes som «leet», som kommer av ordet elite og brukes for å fortelle at noe er bra, eller på elitenivå.
- Dette er en tradisjon vi liker å holde på sier Renato Mahmutagić, leder for eSports Norway. Han forklarer at tallet 1337 er et spesielt tall innenfor dataverdenen.
- Det betyr Elite, og vi liker hvertfall å tro at vi er litt elite her på Sørlanet, sier Renato og forteller at de forventer stort fremmøte. Selv om ikke arrangementet offisielt startet før klokken 18:00, på mandag var det ingen stopper for de mange fremmøtte som ville sette opp stasjonene sine tidlig.

 

Mange påmeldt.

Rundt 800 ungdommer har reservert seg plass på hele arrangementet, i tillegg ventes det om lag 200 dagsgjester. For de i alt tusen gjestene som er forventet er det over 80 personer som jobber frivillig på arrangementet, for å gjøre det best mulig for deltagerne.

- Fasilitetene som dusj og garderobe er åpne for deltagerne, og vi oppfordrer til god hygiene. Renato forteller og at de har personell som aktivt går rundt og plukker søppel for å sørge for at hallen ikke blir en svinesti.

Det er ikke satt noen nedre aldersgrense for hvem som kan være med, men anbefaler at deltakere er 13 år eller eldre.

- Det er opp til foreldrene å bestemme om barn er skikket til å dra på Sørlanet, sier de på sine hjemmesider. Der oppfordres også foreldre til å besøke arrangementet, og å holde kontakten med barna sine. Foreldre slipper også gratis inn for å kunne besøke barna, og se hva de deltar på.

 

Premierte konkurranser

Det arrangeres også konkurranser i forskjellige spill på årets Sørlanet. Det er spillene Star Craft 2, DOTA 2 og League of Legends som er årets hovedkonkurranser, med pengepremier til de beste.

Renato Mahmutagić fir informasjon om de forskjellige turneringene
Foto: Jørgen Steffensen

- Pengepremiene gir en motivasjon til spillerne, og kan bidra til at flere får interesse for eSport, sier Renato. Han er leder for eSports Norway, og har drevet med gaming i mange år. Han kan også fortelle at kjente norske spillere som Jens «Snute» Aasgaard, og Kristoffer «TargA» Marthinsen deltar på Sørlanet i år (Snute er rangert som nummer 53 og TargA er rangert som nummer 71 på verdensrankingen i Star Craft II)

- Samlet er pengepremiene som deles ut under Sørlanet i år på rundt 80.000 kroner, sier Renato som er svært fornøyd med det sponsorene bidrar med. I tillegg forteller han at det også deles ut en rekke utstyr og «godsaker» i tillegg til pengepremiene.

 

 

Kreativitet

I tillegg til spill-konkurranser er det også en kreativ konkurranse om hvem som har laget den beste hyllen til sitt spillområde. Hver enkelt deltager er tildelt et område på 80 cm i bredden og 60 cm i dybden. På dette området står hver enkelt deltaker fritt til å bygge opp en egen «hylle».Juryen ser etter godt design, smarte løsninger, kreativitet og kvalitet.

- Hyllekonseptet er noe som ble startet i 2009 da noen i crewet lagde sin egen hylle, siden dette har det blitt gjort i større og større grad, sier Renato. Han fortelle og at det ikke er noen pengepremie for beste hylle, men at det er heder og ære, samt noe «godsaker» fra sponsorene.

 

Fire årstider

Nytt av året er et mer temabasser oppsett, der temaet er «Four Seasons», eller fire årstider.

To av de fire årstidene, sommer og høst.
Foto: Magnus Myrbakk

- Dette er noe nytt vi gjør for å feire femårsjubileet, som forklarer at salen er delt opp i fire deler etter de fire årstidene. Det var mulig å melde seg opp til å sitte i sin favoritt årstid.

- Mange meldte seg opp med høst og vinter som sine favoritter sier Renato, kanskje fordi det er bedre unnskyldning for å sitte inne og spille i de årstidene. Konkurransen om beste hylle er og lagt opp til at temaet om årstidene kan gjenspeiles i hyllen.

 

- Med så mange personer inne i Gimlehallen over så lang tid er jeg svært taknemlig for at det er godt ventilert her, sier Renato Mahmutagić

Tror på god Rosa sløyfe-oppslutning

$
0
0

Rosa sløyfe-leder Marit Sophie Egge tror på en god aksjon. Foto: Presse

- Vi har som mål om å gjøre det minst like godt som i fjor. Det tror jeg at vi skal klare, sier Marit Sophie Egge.

I fjor samlet Rosa sløyfe-aksjonen inn totalt 12 millioner kroner nasjonalt. Egge mener det er realistisk sett i betraktning av det engasjementet og den store giverviljen folk viser.

- Vi merker at interessen er jevnt stigende og at det er stor pågang og støtte opp om aksjonen.

Rosa sløyfe-aksjonen er en solidaritetsaksjon som får inntektene gjennom det samarbeidspartnerne selger. Hovedsponsorene er Lindex, Coop, Statoil, Vitus apotek, Mestergrønn og Kid. I uke 45 vil årets innsamlingstall og andre målinger være klare.

- I uke 45 vil vi blant annet kunne se hvor mye vi har vært eksponert i mediene – antall medieoppslag, hvor mange som sier de har brukt sløyfen, hvor mange som har fått kjennskap til aksjonen og hvor mange som har vært innom siden vår på Facebook.

Under fjorårets aksjon hadde for eksempel kjennskapen til aksjonen blant menn økt med 5 prosentpoeng etter aksjonen til sammenlikning med før.

I 2011 satt Rosa sløyfe-aksjonen rekord da de samlet inn 16,6 millioner kroner.

 

I videovinduet under ser du en reportasje i forbindelse med Rosa sløyfe-aksjonen, der blant annet rådgiver i Den Norske Kreftforening, Trude Omland, bidrar.

Klikk her for at se den integrerte videoen.

Kan bli årets markedsfører

$
0
0

Stolte: De to venninnene er stolte over å ha blitt nominert til årets markedsfører. Her viser de fram luer og hals med refleks. Foto: Helene Walle

- Det er helt fantastisk, spesielt med tanke på at vi har et såpass lite budsjett, sier Siri Urdal Bakke, medeier i Morild AS.

Morild Norway startet sitt selskap som et AS i januar 2011, der de selger strikkete luer, halser og pannebånd med refleks i seg. Bedriften startet først med to venninner og på kort tid har de fått til mye. Firmaet består nå av Siri Urdal Bakke, Lisa Østvedt Gustafsson og Øyvind Østvedt.

- Jeg tror nok det er mye derfor vi er nominert. Fordi vi har lagt så mye arbeid i det og kommet såpass langt på så kort tid, sier Siri.

Går for å vinne
11. november skal presentasjonene fra de nominerte legges fram for markedsføringsforeningen (MFF), og det blir klart hvilke tre som kommer videre til finalen. Kriteriene for en eventuell tildeling ifølge MFF er at man må ha «framhevet seg på markedsføringens område» eller «ha vist et særlig engasjement for markedsføringens ide».

- Det blir veldig spennende. Vi går selvfølgelig inn for å vinne, smiler Siri lurt.

Morild Norway AS har siden starten vært opptatt av å skape en større interesse for bruk av refleks.  De ønsker å få spesielt voksne og ungdom til å bruke refleks for å bli mer synlige.

- Vårt inntrykk er at voksne og ungdom ofte unnlater å bruke refleks, fordi de ikke synes det ser så kult ut. Ved å legge inn refleks i våre produkter, har vi gjort refleks spennende, sier Lisa.

Vil doble salget

Etter at mannen til Lisa, Øyvind, også ble medeier i bedriften, har salget steget betraktelig. Det er han som har tatt seg av markedsføringen.

- Før han kom inn i bildet, hadde vi avtaler med 20 forhandlere. I dag er tallet 130, sier Lisa.

Nå har Morild Norway AS satt seg et nytt mål. I år ønsker de å doble salget fra i fjor, og er innstilte på at de kommer til å klare det med glans.

- Vi ligger allerede godt an, og vi har ikke kommet til den største salgsperioden enda. Så dette regner vi med at kommer til å gå helt fint, avslutter Lisa.

 

De andre nominerte er Kvadraturforeningen, Skalldyrfestivalen, Norges Energi, SmartCare og Palmesus.


Nå er løypene optimale

$
0
0

 

Kirsti Wang Jakobsen synes langrenn er god trening. Foto: Silje Halvorsen

- I dag bruker jeg løypene for å trene, sier Kirsti Wang Jakobsen, som synes det er flott å gå i Baneheia. – Dette er et tilbud jeg bruker masse. Ikke bare til trening, men jeg tar også gjerne med meg barna på tur, forteller hun.

Jakobsen er opprinnelig fra Drammen, men liker seg i turområdene i Kristiansand. – Jeg synes løypene og forholdene er fantastiske nå, det kan rett og slett ikke bli bedre! Dette minner meg om Østlandsvinteren, smiler hun.

Videre forteller Jakobsen at hun er glad for disse mulighetene like ved sentrum. – Som ung gikk jeg mye på langrenn, og jeg elsker det!  Det er god mosjon, og en sport med lite skader. Jeg går her så ofte jeg kan, sier hun, og fortsetter på runda for å holde varmen.

 

Første tur

Line og Silje Hammerstad. Foto: Silje Halvorsen

Søstrene Hammerstad har sin aller første tur i Baneheia. – Vi er bare på besøk i Kristiansand, så vi har aldri vært her oppe før, forklarer Line Hammerstad.

Begge ble positivt overrasket på sin første tur i området. – Det er en fin løype her, det eneste er at den kunne vært litt lengre, sier Line Hammerstad. - Dessuten er godt å kunne få både tur og mosjon samtidig, legger hun til.

 

Veteran i Baneheia

Reidar Sødal har hatt mange turer. Foto: Silje Halvorsen

Reidar Sødal forteller at han er 85 år og har gått denne løypa i minst sytti av dem.

- Jeg er her for å gå på ski i lysløypa. Baneheia er et flott område, så her har jeg gått mye opp igjennom, sier han og peker innover sporet.

Sødal har et spesielt forhold til akkurat denne runden. – Dette er faktisk Kristiansands eldste lysløype, og jeg var med da den ble innviet i 1965. Jeg husker det godt, det var flott å få et slikt tilbud rett ved sentrum, sier han.

Sødal setter tydelig pris på skiløypene, og ønsker at folk skal vise respekt når de ferdes i området. – Det kreves mye vedlikehold fra kommunen. Det irriterer meg derfor at noen mennesker tråkker i sporet. Det likner ikke grisen!, utbryter han.

- Kommunen har måttet kutte på budsjettet, så det er derfor viktig for meg å få frem at folk ikke må ødelegge løypene når de først er kjørt opp, legger Sødal til.

Parkvesenet får positive tilbakemeldinger
Tor-Fredrik Akselsen fra parkvesenet kjører opp skiløypene. Han får for det meste positive tilbakemeldinger, og har inntrykk av at mange er engasjert i arbeidet. – Folk er opptatt av at det skal være fine spor, og vi får ofte høre at de er fornøyde, sier han. – Men mange er også raske til å klage hvis det er noe galt. Vi får gjerne høre det om det er lenge siden sporet er kjørt opp, forteller Akselsen.

- Det er veldig avhengig av snøværet og temperaturen når det gjelder hvor ofte vi kjører opp løypene, men det blir gjerne to til tre ganger i uka, sier han. –Vi prioriterer områdene ulikt. Jegersberg og Strai er de som kommer aller høyest, så de blir kjørt opp i helgene også, forteller han.

Lysløyper i Kristiansand

Jegersberg 4.0 km
Strai 2.65 km
Hellemyr 2.4 km
Dønnestad 3.35 km
Baneheia 2.2 km
Sukkevann 2.7 km
Kongsgård 1.6 km
  ............................................... Sjekk når løypene sist ble kjørt opp på Midt-Agder Friluftsråd

I fjor ble det brukt om lag en halv million kroner på løypekjøring, og det har ikke kommunen råd til i år, ifølge Fævennen. – De er godt vant, så det blir
spennende å se om vi får noen reaksjoner etter at vi kuttet i budsjettet i år, forteller han.

 

 


Nytt i høst

I september satt parkvesenet opp en teller i løypa, som registrerer antall forbipasserende. Telleren flyttes fra område til områdene hver uke. – Vi bruker telleren for å få et tall på hvor mange som bruker de ulike områdene. Da kan vi prioritere vedlikeholdet bedre, sier Kurt Tange Jensen fra Parkvesenet.

 

 

 

 

 

 

Uke for skeptikere på UiA

$
0
0

Skepsisuga arrangeres ved UiA i Kristiansand. (Foto: Victor Winsjansen)

 

- Skepsisuga er kort sagt ei uke hvor vi ønsker å gi folk muligheten til å utforske kristen tro, men med den kritiske sansen i behold, sier Elizabeth Severinsen (bildet), ansvarlig for uka og trainee i Norges Kristelige Student- og Skoleungdomslag (NKSS).

Elizabeth Severinsen. (Foto: Privat)

10.-13. mars arrangeres Skepsisuga for første gang ved UiA, campus Kristiansand. Liknende aksjonsuker har blitt arrangert tidligere ved studiesteder flere steder i landet, men det er altså første gang en sånn uke arrangeres i Kristiansand.

- Vi hadde “Mission Week” i fjor, som var noe liknende som Skepsisuga, men i mindre skala, forteller Severinsen.

Arrangør av Skepsisuga er Kristiansand Studentlag (en del av NKSS, journ. anm.), og det er foruten Severinsen flere frivillige som står for selve utførelsen av uka.

 

Utdrag av program

Mandag 10. mars
  • Kl. 14.15: "Skeptisk til Gud", debatt
  • Kl. 19.00: "Er Gud skeptisk til sex?", tale
  • Kl. 21.00: Konsert med Seek
Tirsdag 11. mars
  • Kl. 12.15: "Skeptisk til Bibelen", seminar
  • Kl. 14.15: "Skeptisk til Guds godhet", seminar
  • Kl. 19.00: "Livets X-faktor", tale
Onsdag 12. mars
  • NKSS feirer 90 år, ikke noe program
Torsdag 13. mars
  • Kl. 12.15: "Skeptisk til absolutte sannheter", seminar
  • Kl. 14.15: "Grill en kristen", spørsmålstime
  • Kl. 19.00: "År 2014 etter Kristus", tale
Diskuterer Gud

Programmet for Skepsisuga består hovedsakelig av flere seminarer rundt ulike problemstillinger knyttet til kristen tro. Ellers vil blant annet filosof og medlem i Human-Etisk Forbund, Stein Rafoss, debattere rundt temaet “Guds eksistens” mot den svenske teologen og forfatteren Stefan Gustavsson. Gustavsson vil i tillegg sammen med Emily Burgess og Tom Welton fra England være hovedtalere under Skepsisuga.

Bandet Seek vil holde konsert på slutten av åpningsdagen.

 

Gratis

Alt som skjer i løpet av arrangementet vil være gratis.

- Man vil få gratis lunsj, sier Severinsen, og forklarer at dette vil være i forbindelse med såkalte lunsjseminarer.

Skepsisuga er hovedsakelig retta mot studenter ved høyere utdanningsinstitusjoner i Kristiansområdet, og særlig de med skeptiske holdninger i forhold til kristen tro.

Stiftelsen Arkivet håper på utbygging

$
0
0

Klikk her for at se den integrerte videoen.


(Ovenfor ser du reportasjen)

 

Stiftelsen Arkivet holder til i den tidligere statsarkivbygningen som i årene 1942-45 var Gestapos hovedkvarter på Sørlandet. I kjelleren på Arkivet er det nå en krigsutstilling.

Vi har tidligere skrevet om at de er fornøyde med statsbudsjettet, men at de håper på enda mer etter hvert.

Ny bok fra forfatter Siri Pettersen

$
0
0
Siri Pettersen

Forfatter Siri Pettersen.
Foto: Lars Myhren Holand

Pettersen har røtter i Finnsnes og Trondheim, men bor nå i Søgne utenfor Kristiansand. Pettersen har vært spent på utgivelsen siden hun begynte å skrive, siden denne boka er så annerledes fra den første.

–Alt kan jo gå galt, siden det er så annerledes. Men nå har den vært på lager siden 6. oktober, og jeg har allerede fått en del tilbakemeldinger. Folk sier den er bedre enn «Odinsbarn», og det er jo hyggelig å høre, for det var ikke mange klager på den boka, sier Pettersen. Hun mener blodfansen er veldig med.

–Jeg kunne nok gjort mer av det samme, men valgte å ikke gjøre det. Forskjellene mellom bøkene er at den første boka foregår i en isolert middelalder-verden, mens bok nummer to foregår i Europa i 2014. Hovedpersonen har gått gjennom en portal, og kommer til vår verden og vårt samfunn, og en kultur som hun mangler enhver forutsetning for å forstå.

–Det er veldig annerledes, man går fra middelalder til 2014, fra sverd til pistol, også videre, sier Pettersen.

Inspirasjon fra Kristiansand
Pettersen har skrevet mesteparten av boka i Kristiansand, og kjører inn til byen nesten hver dag.Hun har skrevet mye av boka i hjørnet på kaffebaren Camillo Bastrup i Markens gate.

–Man blir inspirert av de folkene og miljøet man befinner seg i. Jeg var rundt kirka i Kristiansand og tok bilder, for å bruke som inspirasjon. Dette gjorde jeg fordi hovedpersonen i boka havnet i York, og søker tilflukt i kirka der. Derfor tok jeg bilder av kirken for å få inspirasjon til å beskrive hvordan miljøet var, forteller Pettersen. Dette er et konkret eksempel på at man bruker nærmiljøet sitt når man skal skrive noe.

Camillo Bastrup kaffebar

Her, på Camillo Bastrup, har Siri skrevet mye av boken “Råta”.
Foto: Fra Facebook-siden til Camillo Bastrup.

Tidlig forfatterspire
Pettersen sier at det nesten alltid har ligget i kortene at hun kom til å bli forfatter, før eller senere.

-Det er noe man bare vet, sier Pettersen. Hun har jobbet med design, tegninger og illustrasjoner i mange år. Hun har vært veldig opptatt med dette, og ikke tatt seg tid til å drive med bokprosjektet før hun begynte å skrive for en del år siden.

-Jeg husker at før jeg kunne skrive, så laget jeg bøker av skrivepapir fra trygdekontoret, der bestefar jobbet. Da festet jeg papirene med nål, og tegnet gråtende prinsesser og lignende, så det er på en måte noe jeg alltid har gjort.

Kristiansand domkirke

Kristiansand domkirke. Siri tok bilder av denne kirken for inspirasjon.
Foto: Janne Hammarsø

Bokturne
Pettersen og flere forfattere har reist rundt med turneen «Forfatterne kommer» i to uker i samarbeid med Gyldendal, og i går var de på Kick i Kristiansand. Pettersen synes dette er fantastisk artig, og det er morsomt fordi de møter folk som er helt utenom det vanlige interessert i bøker.

–Det virker som om alle er over gjennomsnittet interessert i jobben sin, og det er fullt av påmeldte på hver plass. De stiller på overtid, og kjører langveis fra for å være med på dette, sier Pettersen.  Dette synes Pettersen er fantastisk, for hun vet at det i andre bransjer kan være vanskelig nok å få folk til å engasjere seg så mye i det de gjør. I følge Pettersen har bokmøtene foreløpig gått veldig bra.

-Det er mange interessante folk, og folk kommer bort til oss etterpå og sier takk, folk er veldig positive, forteller Pettersen.Hun sier det er morsomt å reise sammen med de andre forfatterne, blant annet Lars Mytting og Levi Henriksen.

– De er karakterer på scenen, og det er nesten bare å hente popcorn, avslutter Pettersen.

Odinsbarn

Siris første bok, Odinsbarn.
Design: Siri Pettersen.

Råta

Boken som Siri er aktuell med nå.

Impronerende fremvisning

$
0
0

-Det som er så fint med improvisasjonsteater er at det er veldig åpent, og at alle kan være med. Det er lek for voksne, forteller Torkildsen og Tandberg.

Optimistiske: Maria Karine Tandberg og Maria Elise Torkildsen tror at impromiljøet vil fortsette å blomstre. FOTO: Håkon Netskar

 

På mandag var det andre gang Torkildsen og Tandberg hadde show sammen med resten av gjengen i «Impronere» foran en fullsatt sal på Håndverkeren. Utøverne kunne denne gangen by på alt fra episke dikt til moderne dans med teddybjørn, alt tatt på sparket. Hver tredje mandag i måneden fremover skal de gjenta suksessen.

 

Håper på videre utvikling

Gruppen «Impronere» består av til sammen rundt 30 stykk, og er en del av Kristiansand Improteater, som jentene håper at vokser med flere medlemmer og grupper etter hvert.

- Improteater har blomstret de siste årene i Norge. I Oslo er det egne teaterhus for improvisasjon som trekker mye folk, forteller Torkildsen og Tandberg, som ønsker en større tilvekst av uttøvere også på Sørlandet.

 

 

Fullsatt: Også denne gangen møtte utøverne et spekket lokale. FOTO: Bjørn Kristian Nyland

Torkildsen og Tandberg er relativt ferske innenfor improvisasjonsteater, men begge har drevet med klassisk teater tidligere. De kom inn i miljøet i mai i fjor og ønsker nå og fortsette å ha forestillinger, samt å være med på sørlandsmesterskap i høst.

- Forhåpentligvis blir vi fire grupper i mesterskapet. Den veletablerte gruppen «Bare Flaks» skal delta, og vi håper å vinne over dem, forteller nykommerne.

De forteller videre at det å lykkes i teatersport handler om å kunne kaste seg ut i det, selv om det kan være skummelt i starten.

- Man må kunne være spontan og omstille seg raskt til ulike roller, forteller Tandberg. Etterhvert som man får mer erfaring, kan man utfolde seg mer og man blir flinkere til å improvisere innenfor de gitte rammene. Det er utrolig givende sier hun videre.

 

Tett miljø

Torkildsen og Tandberg forteller om samholdet innenfor teatersportmiljøet.

- Folk er veldig hjelpsomme og støtter hverandre. Miljøet er veldig åpent, og alle som vil komme på øving er velkomne, enten man ønsker å stå på scenen eller ikke. Det handler bare om å ha det gøy, forteller jentene.  Det er ikke høykultur, det er gøykultur, avslutter de.

Viewing all 36 articles
Browse latest View live